Hitta rätt assistansbolag

Du som har behov av personliga assistenter, du kan med fördel anlita ett assistansbolag att ta hand om allt detta. Visst kan du agera egen arbetsgivare, men det enklaste är att köpa assistans av din kommun, ett företag eller ett brukarkooperativ. Ett bra ställe att vända dig till är Ekens Assistans, läs mer om dem här. 

Bra frågor att ställa när du jämför assistansbolag

Om du har flera assistansbolag du funderar på att anlita, så kan det vara bra att jämföra dem. Bland annat är det viktigt att assistansbolaget är anslutet till en arbetsgivarorganisation och är knutet till ett kollektivavtal.  Så fråga om de är det och till vilka.

Fråga även hur de arbetar med villkor för de anställda samt med utbildningar och kompetensutveckling. Det är ju viktigt att alla assistenser har bra förutsättningar för att kunna ge en god assistans.

Fråga även hur assistansbolaget arbetarmed rutiner och förutsättningar för kundansvariga och hur deras ekonomi ser ut. 

Vad har assistansbolaget för villkor gällande uppsägningstid om det visar sig att assistansen inte fungerar som du förväntat dig?

Du ska få hjälp att hitta bra personliga assistenter och du ska själv få bestämma vem du vill anställa. Därför är det viktigt att fråga vad assistansbolaget har för rutiner gällande att söka och anställa personliga assistenter. Får du behålla befintliga assistenter som du tycker är bra om du går över till anordnaren?

Om du är i behov av särskilda utbildningar för dina assistenter, se då till att förhandla om detta innan du skriver avtal med assistansbolaget.

Fråga alltid efter referenser.

21 Oct 2022