Bästa fotomiljöerna

Egentligen är det inte miljön man fotograferar i som är det viktigaste för att fotot ska bli bra. Det slår mig ofta när amatörfotografer försöker hitta den färggrannaste busken att ställa en person framför för att få till en vacker bild. Visst är grönska vackert och många av mina favoritbilder har jag knäppt i trädgården (det är ju en lättillgänglig plats), men det är ljuset som är den avgörande faktorn. Samt, förstårs, vinklar, proportioner och fokus och sådant där som man gärna nördar in på som fotograf.

När solen sjönk blev det perfekt

När jag här för leden köpte nya trädgårdsmöbler från wegot.se så ville jag fotografera dem och jag kunde inte bärga mig tills ljuset var precis rätt. Jag höll på att fota de där trädgårdsmöblerna gång på gång på gång och aldrig blev jag nöjd med bilderna. Till slut gav jag upp. Några timmar senare hade solen sjunkit och bilderna på trädgårdsmöblerna blev fantastiska. Jag borde ju själv ha insett felet, men ibland har även jag som fotograf tunnelseende.

Lämna den blommande busken ifred

Man kan få till fantastiska bröllopsbilder i en grå industrilokal - med rätt ljus. Jag har lyckats med det en gång. Faktum är att just blomstrande buskar brukar kunna ta alldeles för mycket uppmärksamhet och ska helst fotograferas för sig själv. Kontraster är annars också ofta fint när man fotograferar.

Har du någre egna fototips och tricks så dela gärna med dig av dem här bland kommentarerna. Det är alltid roligt med ny input.

2 Jan 2017