Allt fler handlar på nätet

Alltfler väljer att handla på internet, det ser man i en enkel sökning på Google. Inom samtliga branscher ser man en tillväxt inom e-handel, och de handlare som inte hängt med på e-handelståget ser sina inkomster gå förlorade. Det var länge sedan som det var osäkert att handla på nätet. Trots att vi har fått säkrare program för e-handel, är det inte till 100 procent säkert. Dit kommer vi nog aldrig att komma, eftersom vi är människor och det kommer alltid att kunna lura oss på något sätt.

Några tips på säkra sätt att handla på nätet:

Var lite misstänksam

Använd sunt förnuft. Verkar det för bra för att vara sant, är det oftast just det. Kontrollera företaget du tänker köpa av. Du kan söka information om det på Google. Är du det minsta osäker, ring upp företaget. Om de aldrig svarar på dina samtal kan du dra öronen åt dig. Ett seriöst och kundmedvetet företag ser till att vara anträffbar och svara på frågor.

Läs allt finstilt

Vi har väl alla någon gång sett en film där en affärsuppgörelse mellan två parter sluts och där den ena efter en tid anser sig ha blivit lurad. Svaret från den andra parten: läs det finstilta. Internet är fullt av, så att säga, osynligt bläck och för dig som konsument gäller det att använda terminalglasögonen och ta dig tiden för att granska avtal som du står inför att skriva under. Se över eventuella skatter, se över fraktkostnader, se om det finns några andra avgifter som ”inte nämns”.

Betala säkert

Utan tvekan är det säkraste sättet att betala för en produkt som du har beställt på internet är att begära en faktura. Du får hem produkten, du kan kontrollera den och därefter betala för den – eller reklamera den. Tyvärr genomförs de flesta av alla köp via kortbetalning och här är också kortbedrägerier vanligast. Här bör du hålla utkik efter några signaler som finns på att det är en säker sida som du betalar på. Hänglåset som syns i webläsaren är ett sådant och likadant om det står https i webadressen. Med – S på slutet alltså. I övrigt så bör du alltid vara försiktig med att betala med kort och du bör alltid se på ditt kontoutdrag då du väl gjort det. Ha inte bråttom. Är det någon eller något som hetsar dig att köpa just i dag, då ska du kanske inte alls köpa det. Att ta det lugnt är alltid en bra regel. Lycka till!

31 Aug 2017